Reklama
Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki pszennej,
15 dag masła,
1 jajko,
1 łyżeczka soli,
masło do formy,
Nadzienie:
5 cebul,
75 ml śmietany,
10 dag sera żółtego gouda,
5 dag masła,
2 łyżki oliwy z oliwek,
kilka czarnych oliwek.

Reklama
Przygotowanie:

Mąkę z masłem i solą posiekać, dodać jajko, zagnieść ciasto, wstawić na gidzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować, wyłożyć do natluszczonej okrągłej formy, zapiekać przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Cebulę pokroić, zeszklić na oliwie i maśle. Ser żółty zetrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Na podpieczone ciasto wyłożyć cebulę, zalać masą serowo-smietanową, na wierzch poukładać plasterki oliwek. Piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama