Reklama
Składniki:

Na ciasto:
- 75 dag ziemniaków surowych
- 75 dag ziemniaków ugotowanych
- 2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- sól

Reklama

Na farsz:
- 1 ugotowany ziemniak
- 20 dag białego sera
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 mały oscypek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Na farsz: ugotowany ziemniak rozdrobnić z białym serem. Dodać zarumienioną cebulkę i starty oscypek. Wymieszać, przyprawić.

Reklama

Na ciasto: ugotowane, ostudzone ziemniaki zemleć. Surowe obrać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Odcisnąć sok, odstawić, by na dnie zebrała się skrobia. Zlać cały płyn, a skrobię dodać do startych ziemniaków. Dodać ugotowane ziemniaki, mąkę, jajka i sól. Wyrobić ciasto. Formować z niego kule, nadziewać serem. Pyzy gotować ok. 15 minut w osolonym wrzątku. Podawać okraszone cebulką i boczkiem.

Reklama
Reklama
Reklama