Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 250 g pieczarek,
  • ok. 500 g dowolnego mielonego mięsa - np. z indyka lub łopatki wieprzowej,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • mąka pszenna do obtaczania pulpetów,
  • olej do smażenia,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki śmietanki,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu.
Reklama
Przygotowanie:

Pulpety w sosie pieczarkowym to jeden z obiadowych klasyków. Nie jest to może przepis na szybki obiad, ale z pewnością daje gwarancję, że danie będzie smakować wszystkim domownikom.

Jeśli nie chcesz jednak dodawać pieczarek, przygotuj pulpety w sosie pomidorowym lub pulpety curry.

  1. Cebulę i czosnek obierz, przesmaż na rozgrzanym oleju. Część cebuli odłóż, resztę zostaw na patelni.
  2. Pieczarki oczyść, umyj, drobno pokrój i dorzuć na patelnię. Smaż razem z cebulą przez 8 minut.
  3. Do dużej miski przełóż odłożoną cebulę, dołóż mięso mielone, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszaj i formuj małe pulpety.
  4. Każdy pulpet obtocz w mące pszennej. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
  5. Teraz do pulpecików wlej gorący bulion. Duś pod przykryciem przed 25 minut, co pewien czas przekręcając pulpety.
  6. Do bulionu wrzuć podsmażone pieczarki. Gotuj przez 7-10 minut.
  7. Do sosu dodaj powoli przesianą mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
  8. Dodaj śmietankę - najpierw warto zahartować ją z kilkoma łyżkami sosu.
  9. Pulpety w sosie pieczarkowym serwuj z kaszą, kluskami śląskimi lub puree ziemniaczanym.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na pyszne obiady:
Pierogi ruskie - 2 przepisy na klasyk kuchni polskiej
Kartacze z mięsem mielonym - przepis na cepeliny
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów
Udka pieczone - najlepsze przepisy
Skrzydełka w miodzie i musztardzie - przepisy
Gulasz z karkówki z warzywami - przepis
Kurczak w sosie curry - obiad w 20 minut

Reklama
Reklama
Reklama