Składniki:
- 4 średnie sprawione pstrągi
- 2 duże cebule pokrojone w półplasterki
- 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
- 20 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 3 posiekane duże ząbki czosnku
- 1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
- 6 łyżek oliwy
- 1/2 szklanki białego wina
- szczypta suszonego oregano
- szczypta suszonej bazylii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
1. Opłukane pstrągi natrzyj solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
2. Pomidory wymieszaj z cebulą, oliwkami, czosnkiem, oliwą oraz przyprawami i ziołami. Połowę wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, ułóż ryby i przykryj pozostałymi warzywami. Podlej winem.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 45 min. W czasie pieczenia co jakiś czas polewaj sosem. Przed podaniem danie udekoruj listkami bazylii.