Reklama
Składniki:
- 4 średnie pstrągi
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego z imbirem
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- duża wyfiletowna pomarańcza
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek posiekanego tymianku
- 8 łyżek oliwy
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Dżem pomarańczowy wymieszaj z sokiem pomarańczowym. Dodaj posiekany czosnek, tymianek i oliwę. Dopraw cynamonem, gałką muszkatołową, solą, czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim.
2. Sprawione ryby dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz. Nasmaruj przygotowaną masą.
Reklama
3. Pstrągi ułóż na blasze przykrytej pergaminem, Obłóż filecikami pomarańczy. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 st. Podawaj z pieczywem i sałatą.
Reklama
Reklama
Reklama