Pstrągi nadziewane z grilla z serem i ziołami

Składniki:
- 4 sprawione pstrągi
- 30 dag tartego żółtego sera
- pęczek natki
- pęczek szczypiorku
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 4 łyżki pestek słonecznika
- sok oraz skórka otarta z cytryny
- 2 łyżeczki przyprawy do ryby
- 4 łyżki masła
- sól
- pieprz biały
Przygotowanie:
1. Szczypiorek i natkę pietruszki opłucz, otrząśnij z wody, drobno posiekaj. Wymieszaj ze startym serem, jajkami, skórką z cytryny, pestkami słonecznika, śmietaną, dopraw solą i szczyptą białego pieprzu.
2. Ryby opłucz, osusz, natrzyj przyprawą do ryb oraz sokiem z cytryny. Następnie nafaszeruj nadzieniem serowym, zepnij wykałaczkami.
3. Tak przygotowane ryby ułóż na folii aluminiowej, obłóż kawałkami masła, zawiń folię, piecz na grillu po 5–8 minut z każdej strony.
4. Przed podaniem ryby możesz posypać posiekaną natką. Podawaj z sałatką z pomidorów, ogórków, dymki i winegretu.