Pstrągi nadziewane
Usmażone na rumiano pstrągi przełożyć na ogrzany półmisek, udekorować paseczkami papryki, oprószyć kolorowym grubo mielonym pieprzem.

Składniki:
- 5 średniej wielkości pstrągów
- 2 cytryny
- 2 pęczki natki pietruszki
- łyżka ziół prowansalskich lub przyprawy do ryby
- strąk zielonej papryki
- 2 pomidory
- cebula
- oliwa
- masło
- sól
- kolorowy pieprz
Sposób wykonania:
1. Ryby sprawić, oczyścić z łusek, odciąć głowy, umyć pod zimną wodą, osuszyć. Lekko posolić od zewnątrz i wewnątrz.
2. Cytryny umyć, pokroić w plastry. Pomidory pokroić w krążki, cebulę obrać i pokroić w cząstki. Z paprykę usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w paseczki.
3. Pstrągi nafaszerować porcją cebuli, papryki i pomidora oraz plasterkami cytryny. Posypać ziołami lub przyprawą do ryb, skropić oliwą. Na koniec włożyć do każdej po parę gałązek natki pietruszki. Smażyć na rozgrzanym maśle po 15 minut z każdej strony.
4Usmażone na rumiano pstrągi przełożyć na ogrzany półmisek, udekorować paseczkami papryki, oprószyć kolorowym grubo mielonym pieprzem.
Świąteczne smakołyki - forum >>