Reklama
Składniki:

- 4 średnie pstrągi
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego z imbirem
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- duża wyfiletowana pomarańcza
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek posiekanego tymianku
- 8 łyżek oliwy
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pieprzu Cayenne
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Dżem pomarańczowy z imbirem (do kupienia w delikatesach) wymieszaj z sokiem z pomarańczy, posiekanym czosnkiem, tymiankiem oraz oliwą. Dopraw cynamonem, gałką, solą, pieprzem oraz pieprzem Cayenne.

2. Wypatroszone ryby dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Natrzyj przygotowaną masą.

Reklama

3. Pstrągi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłóż filecikami z pomarańczy. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

Reklama
Reklama
Reklama