Reklama
Składniki:

- 4 filety z pstrąga
- 10 dag płatków migdałów
- 1 łyżka masła
- mąka do panierowania
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej

Reklama
Przygotowanie:

Filety z pstrąga opłukać, starannie osuszyć, posypać solą, oprószyć świeżym pieprzem i skropić sokiem z cytryny, odstawić na 5 minut. Następnie panierować filety, obtaczając je w mące i roztrzepanym jajku. Filety panierować w płatkach migdałów, rozsypanych cienką warstwą na pergaminie, tylko z jednej strony, tam gdzie nie ma skóry. Następnie ręką przycisnąć migdały
do fileta, aby nie pospadały. Na patelni rozgrzać masło, uważając, aby się nie przypaliło. Kłaść filety, smażyć na rozgrzanym maśle, często obracając, żeby zbyt nie zrumienić migdałów, przełożyć na talerz i udekorować np. brokułami.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama