Reklama
Ilość kalorii: 650
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • świeże pstrągi
  • cytryna
  • 2 gałązki rozmarynu
  • duży por
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • koperek
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 3 dag masła
  • sól i pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Rybę umyć, usunąć łuskę skrobiąc w kierunku od ogona do głowy (wcześniej można też polać ją wrzątkiem, co ułatwi skrobanie), opłukać. Skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem, obłożyć rozmarynem i plastrami cytryny. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  2. Warzywa oczyścić, opłukać. Por pokroić w grube talarki, marchewkę w plastry, a ziemniaki w kostkę. Wrzucić do wrzątku i gotować 3 min. Odsączyć, wymieszać z posiekanym koperkiem, lekko posolić. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem.
  3. Pstrągi ułożyć na przygotowanych warzywach. Na każdym położyć 2–3 kawałki masła (odrobinę można też włożyć do środka każdej ryby). Naczynie przykryć pokrywą lub kawałkiem folii aluminiowej.
  4. Piec pstrąga na warzywach około 30 minut w piekarniku o temperaturze 180°C.
Reklama
Reklama
Reklama