Przyprawy do deserów – co je cechuje?
Jaki smak i aromat mają przyprawy dodawane zwykle do deserów? Dlaczego kardamon pasuje do czekolady, a cynamon dodajemy do szarlotki? Dowiedz się więcej!


Fot. Fotolia
Przygotowując słodkości warto pamiętać również o przyprawach, dzięki którym słodkie potrawy i desery mogą nabrać specjalnego smaku jak i zapachu. Do potraw słodkich zastosowane mają nie tylko delikatne przyprawy ale i te o ostrzejszym aromatycznym smaku.
Przyprawy do deserów:
Zobacz także: Jakich przypraw chętnie używa Grzegorz Łapanowski?
Dzięki przyprawom nawet banan z dodatkiem cynamonu nabiera aromatycznego smaku stając się dobrym i łatwym pomysłem na deser.
Przepis na deser wg diety strukturalnej
na 2 porcje (1 porcja – 317 kcal)
- 3 małe dojrzałe banany
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki cukru brązowego
- 4 łyżki wody
- cynamon
Na rozgrzaną patelnię wysypać cukier i podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Dolać wodę i w powstałym karmelu smażyć kilka minut przekrojone wzdłuż banany. Wyjąć na talerz i posypać cynamonem oraz płatkami migdałowymi. Smacznego!
Zobacz także: Przyprawy odpowiednie dla dzieci