Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 20 dużych surowych (szarych) krewetek lub langustynek
  • pietruszka pęczek

  • cukier 2 łyżki
  • sól łyżeczka
  • cytryna do serwowania potrawy
Reklama

Na różowy sos do krewetek:

  • majonez 10 łyżek
  • dobry keczup 7 łyżek

  • whiskey lub Brandy do smaku

  • tabasco do smaku

  • sól, cukier, sok z pomarańczy do smaku
Przygotowanie:

Poznaj przepis na krewetki według Magdy Gessler!

Reklama
  1. Zagotować wodę z łodyżkami pietruszki, cukrem i solą. Listki posiekać. Wrzucać po kilka krewetek do wrzątku, żeby nie obniżać temperatury. Gotować 3 minuty. Wyjąć posypać siekaną pietruszką.
  2. Składniki sosu wymieszać i doprawić. Podawać krewetki z sosem i schłodzonym białym winem. Każdy sam obiera skorupiaka, macza w sosie i zjada ze smakiem oblizując palce.
  3. Krewetki można też grilować w specjalnym koszyczku.

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Reklama
Reklama
Reklama