Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
  • 1 karp o wadze około 1 kg,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 l oleju rzepakowego,
  • 20 dag bryndzy podhalańskiej,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • mąka pszenna do panierki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka masła, najlepiej jędrzejowskiego,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • sól.
Reklama
Przygotowanie:

Kotlety z karpia według przepisu Magdy Gessler to lepsza alternatywa dla ryby z ośćmi. Ich przygotowanie nie należy do najprostszych, ale warto pokusić się o zrobienie tej wigilijnej potrawy, bo po prostu rozpływa się w ustach.

Smak kotletów z karpia Magdy Gessler wzbogacony jest bryndzą podhalańską, czosnkiem i natką pietruszki.

  1. Zacznij od wyfiletowania karpia. Potrzebny będzie długi, cienki i bardzo ostry nóż. Odetnij głowę.
  2. Zaczynając od strony brzucha, zdejmij mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa.
  3. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić.
  4. Skrop karpia cytryną, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i skrop olejem.
  5. Odłóż na parę godzin.
  6. Bryndzę zmieszaj z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby.
  7. Teraz przetnij karpia w poprzek na 3–4 kawałki (zależy od wielkości ryby).
  8. Czas na panierkę - rybę najpierw obtocz w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  9. Następnie smaż w głębokim tłuszczu. Kładź na każdym kawałku ryby cząstkę masła.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska". Publikacja za zgodą wydawcy.

Reklama

Więcej przepisów na Wigilię:
Zupa rybna według przepisu Magdy Gessler
Wigilijne przepisy Magdy Gessler

Reklama
Reklama
Reklama