Reklama
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • gęś zatorska o wadze około 5 kg,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • opcjonalnie: gruszki i śliwki.
Reklama

Na sałatkę:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach,
  • 1 kg kapusty kiszonej (z Charsznicy),
  • 2 duże białe cebule,
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli (korczyńskiej),
  • dużo białego pieprzu.
Przygotowanie:
  1. Gęś natrzyj solą, pieprzem i majerankiem - od zewnątrz i od środka, jeśli jest to gęsina w całości.
  2. Ułóż gęś w brytfance i włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (ok. 240 stopni) na 35 minut.
  3. Wariant: jeśli lubisz gęsinę w wersji na słodko, dołóż do brytfanki kilka obranych i pozbawionych pestek gruszek lub śliwek.
  4. Po 30-35 minutach obniż temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez około 3 godziny.
  5. W trakcie pieczenia często podlewaj mięso wytopionym sosem.
  6. Po 3 godzinach wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go, a gęś pozostaw w środku.
  7. Podbierz chochelką około ½ litra płynnego smalcu z brytfanny.
  8. W czasie pieczenia zrób sałatkę ziemniaczaną z fasolą: ziemniaki ugotowane w mundurkach obierz, a następnie pokrój w kostkę.
  9. Kapustę posiekaj, podobnie jak białą cebulę.
  10. Wymieszaj ziemniaki, cebulę, kapustę oraz ugotowaną wcześniej fasolę.
  11. Dodaj sporo pieprzu i zalej gorącym tłuszczem z gęsi tak obficie, żeby sałatka aż ociekała.
  12. Podawaj gęś pieczoną obłożoną przygotowaną sałatką.
fot. Gęsina z przepisu Magdy Gessler/Adobe Stock, fortyforks

Gęsina Magdy Gessler a Moczenie Gęsi w Solance

Jeśli chcesz, aby pieczona gęsina była jeszcze bardziej soczysta, przed pieczeniem możesz wymoczyć ją porządnie w solance przez kilka lub nawet kilkanaście godzin.

To metoda, która pozwala wydobyć z gęsiny pełnię smaku, a także sprawia, że mięso staje się soczyste i idealnie kruche. Dzięki temu dodatkowo mięso jest doskonale doprawione z każdej strony.

Na każdy litr wody dodaj ok. 100 g soli oraz opcjonalnie ulubione przyprawy lub mieszankę ziół. Do tak przygotowanej solanki włóż umytą gęś i mocz przez 6-12 godzin. Trzymaj mięso w lodówce, najlepiej pod przykryciem.

Po wyjęciu gęsiny z solanki przygotuj ją zgodnie z przepisem powyżej, ale możesz zmniejszyć ilość przypraw (szczególnie soli) lub całkowicie z nich zrezygnować.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.11.2015.

Czytaj także:Pierś z gęsi
Gęś z jabłkami

Reklama

Gęś z jabłkami i pomarańczami

Reklama
Reklama
Reklama