Przepiórki z ryżem

Składniki:
8 przepiórek,
20 dag ryżu,
8 plasterków słoniny,
8 dag masła,
6 dag tartego parmezanu,
1 dag mąki,
1 gałązka bazylii,
1 gałązka szałwii,
1 gałązka zielonej pietruszki,
1 seler naciowy,
3 łyżki rosołu,
1 kieliszek wina marsala,
30 g białych trufli w plasterkach,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone mięso obłożyć plasterkami słoniny. Związać. Przełożyć do garnka z gramem masła i całymi gałązkami ziół. Oprószyć solą, pieprzem. Dusić na małym ogniu. Powoli wlewać wino. Stopić masło w drugim garnku. Wsypać mąkę. Wlać rosół. Podgrzać. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka z przepiórkami. Dusić kwadrans. Mięso wyjąć. Z sosu wyjąć gałązki ziół i tłuszcz. Przecedzić. Ugotowany ryż odcedzić i dokładnie wymieszać z pozostałym masłem i serem. Na ryżu ułożyć mięso. Polać sosem. Obłożyć plasterkami trufli.