6 przepisów na przepiórkę na różne sposoby: faszerowaną, duszoną, pieczoną
Przepisy na przepiórkę zwykle są nie bardziej skomplikowane od przepisów na dania z drobiu. Jednak czas pieczenia przepiórki jest znacznie krótszy ze względu na to, że to drobny ptak. Pyszne jest też duszone mięso przepiórcze oraz rosół gotowany na tuszkach. Z jajek przepiórczych z kolei można uszykować bardzo efektowne potrawy.

Przepiórka to mały ptak, jej waga wynosi około 120 gramów, dlatego korzystając z przepisów na przepiórkę, należy przyrządzać 1 przepiórkę dla jednej osoby. Mięso przepiórki w smaku przypomina nieco miękkie mięso kurczaka, ale jest delikatniejsze i ma bardziej intensywny zapach.
Spis treści:
- Przepis na przepiórki duszone
 - Przepiórka pieczona w rękawie – przepis
 - Przepiórka – przepis na rosół
 - Przepiórka nadziewana – przepis
 - Przepiórki w płatkach róży: przepis
 - Jajka przepiórki – przepis
 
	Przepis na przepiórki duszone
Sprawdzonym sposobem na przyrządzenie przepiórki jest jej duszenie na patelni. To staropolski sposób przygotowania. Dokładnie umyte i osuszone mięso natrzyj przyprawami, po czym odłóż na kilka godzin. Mięso powinno przesiąknąć aromatem wybranych przez ciebie ziół i dodatków. Następnie duś przepiórkę na złoty kolor na rozgrzanym maśle.
Składniki:
- 6 przepiórek,
 - 4 łyżki masła,
 - 6 gałązek świeżego tymianku,
 - 6 cienkich plasterków wędzonego boczku,
 - 100 ml czerwonego porto,
 - 100 ml bulionu z kurczaka,
 - 6 gruszek.
 
Sposób przygotowania:
- Przepiórki umyj i osusz.
 - Dwie łyżki masła rozgnieć z solą i pieprzem, podziel na 6 porcji i włóż je do środka każdej przepiórki.
 - Tymianek umyj i włóż (po jednej gałązce) do wnętrza przepiórek.
 - Każdą przepiórkę owiń plasterkiem boczku i zepnij wykałaczką.
 - Resztę masła roztop na głębokiej i ciężkiej patelni.
 - Przepiórki zrumień z każdej ze stron na patelni. Kiedy będą już miały ładny kolor (zajmie to ok. 10 minut), posól je i wlej porto wraz z bulionem z kurczaka.
 - Patelnię przykryj i duś mięso ok. 20 minut. W międzyczasie umyj i obierz gruszki. Pokrój je na ćwiartki.
 - Dodaj gruszki do przepiórek i gotuj kolejne 10 minut. Uduszone przepiórki przełóż na ogrzane talerze (najpierw usuń wykałaczki). Obok połóż ćwiartki gruszek, skrop sosem. Resztę sosu podaj w sosjerce.
 

	Przepiórka pieczona w rękawie – przepis
Przepiórka zawiera mało wody i łatwo wysusza się podczas obróbki i pieczenia. Aby temu zapobiec, użyj foliowego rękawa. Dzięki temu uzyskasz smaczny sos. Musisz jednak pamiętać o pozostawieniu odpowiedniej ilości miejsca w piekarniku. Danie nie może dotykać ścianek piekarnika. Przy takim sposobie przygotowania, należy solić mięso przed smażeniem. Dzięki temu danie nabierze delikatniejszego smaku.
Składniki:
- 4 przepiórki,
 - 100 g masła,
 - 2 mandarynki,
 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
 - łyżeczka granulowanego czosnku,
 - duża szczypta soli.
 
Sposób przygotowania:
- Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę 180 stopni.
 - Przepiórki dokładnie umyj i osusz.
 - Masło utrzyj z przyprawami. Nasmaruj nim przepiórki, a pozostałe masło podziel na 4 części i wsuń do wnętrza przepiórek.
 - Obierz mandarynki, podziel na połówki. Każdą z połówek wsuń do przepiórki.
 - Obsmaż ptaki na patelni, włóż do rękawa i wstaw do piekarnika.
 - Piecz ok. 15 minut. Podawaj z ziemniakami, żurawiną i ulubioną zieleniną.
 
	Przepiórka – przepis na rosół
Gdy planujesz podać jako danie główne udka i piersi z przepiórek, koniecznie zachowaj tuszki. Możesz je zamrozić, aby przechować na później. Z tuszek można ugotować bardzo smaczny i aromatyczny rosół. Wywar nadaje się nie tylko do rosołu, ale też do gotowania risotto i jako baza innych zup. Wywar można też zamrozić i przechować na później.
Składniki:
- 3-4 tuszki z przepiórek,
 - marchewka,
 - cebula,
 - 2 słupki selera naciowego,
 - 2-3 ząbki czosnku,
 - 3-4 łodygi natki pietruszki,
 - 5-6 ziaren ziela angielskiego,
 - 5-6 ziarenek czarnego pieprzu,
 - listek laurowy.
 
Sposób przygotowania:
- Tusze dobrze umyj i włóż do garnka z dużą ilością zimnej wody.
 - Obierz marchewkę, cebulę i słupki selera. Pokrój je na kawałki i dodaj do garnka.
 - Dodaj kilka obranych ząbków czosnku, łodygi natki pietruszki, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy.
 - Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, usuwając pianę, która pojawi się na wierzchu.
 - Gotuj rosół na wolnym ogniu przez 3 godziny. Odcedź.
 - Aby dokończyć rosół, musisz mieć ugotowany makaron. Wystarczy zalać go wywarem. Można dla dodania koloru wkroić marchewkę i posypać świeżą pietruszką.
 

	Przepiórka nadziewana – przepis
Oto przepis na przepiórki faszerowane przeznaczony dla 4 osób. Jego zaletą jest to, że jest mało czasochłonny – przygotowanie przepiórek zajmuje tylko 30 minut. Pieczenie też trwa krótko dzięki wysokiej temperaturze. Dzięki temu cały smak i wilgoć pozostają w mięsie, ponieważ zewnętrzna warstwa przepiórek szybko się przysmaża, zamykając wilgoć w środku.
Składniki:
- 4 przepiórki,
 - 100 g mielonej wołowiny,
 - 2 ząbki czosnku,
 - mała garść świeżej szałwii,
 - sól i pieprz do smaku,
 - 4 plastry wędzonego boczku.
 
Sposób przygotowania:
- Obierz i drobno posiekaj ząbki czosnku. W razie potrzeby opłucz liście szałwii i drobno je posiekaj. Wymieszaj czosnek i szałwię z mieloną wołowiną, dopraw pieprzem i solą.
 - Rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury, np. 220 stopni Celsjusza.
 - Napełnij ptaki farszem i owiń każdą przepiórkę plasterkiem boczku.
 - Przełóż przepiórki do naczynia żaroodpornego i piecz je w piekarniku przez około 10 do 15 minut. Jeśli będziesz piec ptaki zbyt długo, będą dość suche.
 - Podawaj z kilkoma pieczonymi ziemniakami i dowolną sałatką. Same przepiórki będą świetnie smakować z borówkami.
 

	Przepiórki w płatkach róży: przepis
Oto przepis na pieczeń z przepiórki w miodzie i sosie różanym. Całość jest dość czasochłonna i wymaga egzotycznych składników. Jednak nakłady finansowe i wkład pracy zwracają się z nawiązką, gdy przystępuje się do jedzenia. Goście padną z wrażenia.
Składniki:
- 6 przepiórek,
 - 10 róż (najlepiej czerwonych, organicznych, niepryskanych),
 - 5 łyżek mąki gryczanej,
 - łyżka masła klarowanego,
 - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
 - 1-2 krople olejku różanego,
 - łyżka anyżu,
 - 2 łyżki miodu,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 1 pitaja,
 - sól, pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Zacznij rozgrzewać piekarnik, ustawiając go na 65-70 stopni.
 - Przepiórki zrumień na maśle, posyp solą i pieprzem do smaku.
 - Usuń płatki z róż, wrzuć do moździerza i rozetrzyj z anyżem.
 - Mąkę gryczaną rozmieszaj w szklance zimnej wody i zagotuj w rondelku.
 - Czosnek posiekaj i lekko zrumień na maśle. Następnie dodaj do rondelka wraz z miodem, płatkami róż i zblendowaną pitają. Przypraw solą do smaku.
 - Aby zagęścić sos, użyj do 2 łyżek skrobi kukurydzianej przesianej przez sito. Dodaj nie więcej niż 2 krople olejku różanego. Zamieszaj i zdejmij sos z ognia.
 - Każdą przepiórkę dokładnie wysmaruj sosem i odstaw na 10 minut. Następnie umieść je w naczyniu do pieczenia.
 - Włóż przepiórki do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz 15 do 20 minut, w zależności od wielkości przepiórek.
 
	Jajka przepiórki – przepis
Jajka przepiórcze są bardzo małe, ale efektowne. Niewątpliwą ich zaletą jest to, że długo zachowują świeżość. W lodówce mogą być przechowywane nawet 3 miesiące. Ich gotowanie jest bardzo wygodne i krótkie – na miękko wystarczy 1 minuta, a na twardo 3 minuty. Żółtka tych jajek są duże w proporcji do białek. Poniżej podajemy przepis na pomidory z jajkiem przepiórczym.
Składniki:
- 4 pomidory,
 - 4 jajka,
 - oregano, bazylia, tymianek,
 - 2 ząbki czosnku,
 - sól, pieprz,
 - 10 dag żółtego sera,
 - olej do smażenia.
 
Sposób przygotowania:
- Odkryj wierzch pomidora, wydrąż miąższ. Na oleju przesmaż miąższ z pomidora, dodaj posiekany czosnek, zioła i przyprawy.
 - Farszem napełnij pomidory do 3/4 wysokości, a następnie wbij surowe jajko i posyp startym żółtym serem.
 - Owiń pomidora folią aluminiową i piecz na ruszcie lub w piekarniku do momentu, aż jajko się zetnie.
 

Artykuł pierwotnie opublikowany 09.05.2012 na zlecenie Edipresse.
Czytaj także: Udka z kurczaka pieczone - prosty przepisJędrna i soczysta grillowana pierś z kurczakaTikka masala - pomysł na mięso w indyjskim stylu

