Przekładaniec mięsno-warzywny

Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wołowego
- 60 dag obranych i pokrojonych w cienkie plasterki ziemniaków
- średnia cukinia pokrojona w plasterki
- średnia marchewka obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 15 dag tartego sera żółtego
- 2 jajka
- 7 łyżek oleju
- tymianek
- ostra papryka
- sól
- pieprz
- masło i bułka do wysypania formy
Przygotowanie:
1. Plasterki cukinii podsmaż na 3 łyżkach oleju. Na pozostałym oleju podsmaż mięso z marchewką, dopraw tymiankiem, papryką oraz solą i pieprzem. Duś, aż cały płyn odparuje. Przestudź i wymieszaj z jajkami.
2. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Układaj warstwy ziemniaków, mięsa i cukinii. Każdą warstwę posypuj tartym serem. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Przykryj folią aluminiową i piecz 30 min w temp. 200 st., odkryj i piecz kolejne 30 min w temp. 180 st. C.