Reklama
Składniki:

15 dag kaszy jaglanej,
1/2 l mleka,
1/2 laski wanilii,
50 dag śliwek,
3 łyżki cukru,
10 dag serka homogenizowanego,
1 łyżka żelatyny w proszku.

Reklama
Przygotowanie:

Do mleka dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i łyżkę cukru. Zagotować. Wsypać kaszę jaglaną. Gotować 15 minut na wolnym ogniu. Przykryć i podgrzewać przez kolejne 15 minut, by proso napęczniało. Umyte śliwki zalać małą ilością wody, gotować pod przykryciem do rozgotowania. Usunąć pestki, zmiksować. Wymieszać z resztą cukru. Naczynie z namoczoną żelatyną wstawić do gorącej wody. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Mus śliwkowy połączyć z serkiem homogenizowanym i żelatyną. Wyłożyć na ostudzone proso. Schłodzić.

Reklama
Reklama
Reklama