Reklama
Składniki:

1 kg ziemniaków,
75 dag prawdziwków,
3 żółtka,
3 białka,
1/8 l mleka,
12,5 dag boczku,
2 cebule,
5 dag masła,
20 dag bitej śmietany,
1 łyżka mąki pszennej,
pęczek zielonej pietruszki,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki, przepuścić przez maszynkę. Dodać żółtka, mleko, gałkę, sól i utrzeć piure. Z białek ubić piane, dodać do ziemniaków. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym uformować wieniec ziemniaczany z piure (najlepiej użyć szprycy z szeroką tulejką). Zapiekać go około 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
W tym czasie udusić na maśle pokrojony w kostkę boczek razem z drobno posiekaną cebulą. Dołożyć umyte, pokrojone w cienkie paski grzyby i dusić razem około 5 minut. Oprószyć mąką, posypać przyprawami. Podlać śmietaną, dodać siekana pietruszkę. Dusić 10 minut, ułożyć na półmisku wewnątrz przygotowanego wieńca ziemniaczanego.

Reklama
Reklama
Reklama