Postne pierogi

Opublikowano: 23.06.2008, 21:14
Reklama
Składniki:
Ciato:
2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki wody,
1 jajko,
sól,
Farsz:
15 dag suszonych grzybów,
2 cebule,
3 łyżki oleju,
3 łyżka masła,
sól,
pieprz,
2 łyżki bułki tartej.
Reklama
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć na noc. Ugotować, odcisnąć, drobno posiekać. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać grzyby, podlać wywarem z grzybów, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Farsz odparować, dodać bułkę tartą, przyprawić do smaku. Z mąki, jajka, letniej wody, szczypty soli zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, szklanką wyciąć kółka, na każdym ułożyć łyżeczkę farszu, zlepić brzegi. Gotować w osolonym wrzątku.
Reklama
Reklama
Reklama