Reklama
Składniki:

- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 szklanki wody
- 3 cebule
- 8 dag masła
- 8 dag suszonych grzybów
- 10–15 dag suszonych śliwek bez pestek (kalifornijskich)
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Grzyby dokładnie umyj, najlepiej wybierz same kapelusze, namocz w ciepłej wodzie, poczekaj, aż zmiękną, osącz.

2. Ugotuj je, odcedź, pokrój w paseczki, wywar z gotowania koniecznie pozostaw.

3. Cebule obierz, pokrój w dość dużą kostkę i razem z posiekanymi grzybami obsmaż na maśle.

4. Kapustę zalej wywarem z gotowania i dwiema szklankami wody, duś pół godziny na małym ogniu, dodaj podsmażoną z grzybami cebulę, starannie umyte śliwki, uzupełnij płyn wywarem z grzybów, duś jeszcze pół godziny.

Reklama

5. Kapustę zestaw z ognia, przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (jeśli lubisz, możesz dodać do potrawy dwie łyżki oleju), odstaw w chłodne miejsce.

Reklama
Reklama
Reklama