Pomidory z farszem

Składniki:
- 6 średniej wielkości pomidorów (dobrze dojrzałych, ale twardych)
- 6 łyżek ugotowanego na sypko ryżu
- 10 dag kurek
- 1 łyżeczka masła
- po kawałku papryki żółtej, zielonej i czerwonej
- sól
- pieprz
- listki bazylii
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie umyć, i wytrzeć, z każdego odkroić czapeczkę z ogonkiem. Pomidory wydrążyć, usuwając z nich miąższ z nasionkami, pozostawić tylko mięsiste ścianki. Kurki oczyścić, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć, usmażyć na maśle, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Paprykę umyć, oddzielić nasionka, pokroić w drobną kostkę. Listki bazylii opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Ryż wymieszać z kurkami, papryką i bazylią. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem, napełnić nim wydrążone pomidorki, przykryć czapeczkami, przed podaniem dobrze schłodzić.
Faszerowane pomidory można podać na ciepło. Wystarczy je włożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, przykryć i wstawić na 15-20 minut do gorącego piekarnika.