Pomarańczowe udka

Opublikowano: 22.11.2007, 15:30
Reklama
Składniki:
- 6 udek z kaczki lub innego drobiu
- 2 duże, soczyste pomarańcze
- kilka goździków
- sól
- biały mielony pieprz
- 2 łyżki masła
Reklama
Przygotowanie:
Udka umyć, osuszyć, podzielić na pół, naciąć skórkę w kostkę. Pomarańcze wyszorować, z jednej zdjąć skórkę i posiekać ją, z obu wycisnąć sok. Udka oprószyć solą i pieprzem, posypać skórką, polać sokiem, odstawić w chłodne miejsce na 2–3 godziny (można na dłużej). Naszpikować goździkami, ułożyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, piec ok. 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C, piec jeszcze ok. 30 minut, polewając marynatą i wytwarzającym się sosem.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama