Pomarańczowa sola

Składniki:
80 dag filetów z soli,
2 małe marchewki,
2 pory (tylko biała część),
pół selera,
2 pomarańcze,
2 łyżki śmietanki,
50 ml likieru pomarańczowego,
łyżka soku z cytryny,
4 łyżki masła,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Umyć i osuszyć rybę. Następnie skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 30 minut. Obrać marchewki i seler. Pokroić w słupki. Umyć por i pokroić w półplasterki. Stopić 1,5 łyżki masła. Wsypać warzywa. Skropić wodą. Przykryć. Dusić 10 minut. Obrać pomarańcze. Skórkę posiekać. Sparzyć i odsączyć. Rybę posolić i popierzyć. Stopić dwie łyżki masła. Usmażyć filety bez zarumienienia. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Osobno stopić pozostałe masło, na którym przysmażyć skórkę pomarańczową. Wlać likier, śmietanę i sok z pomarańczy. Wymieszać. Do ryby wsypać warzywa. Polać sosem. Piec 4 minuty.