Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 małe cukinie,
  • duży strąk czerwonej papryki,
  • gałązka pomidorków koktajlowych,
  • 1 główka czosnku,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 3 gałązki tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

Polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami to bardzo szybki sposób na obiad. Sekretem smaku naszych polędwiczek jest pieczony w całości czosnek – w takiej postaci jest miękki i kremowy, możesz go wycisnąć i posmarować mięso.

Podaj je z kaszą lub pieczonymi ziemniakami. Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami?

  1. Polędwiczki osusz papierowym ręcznikiem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
  2. Oprósz je solą i pieprzem, natrzyj olejem i musztardą.
  3. Odstaw na pół godziny, by mięso się zamarynowało. Będzie wtedy po upieczeniu delikatniejsze i bardziej soczyste. Nie odstawiaj go w zbyt chłodne miejsce – może wtedy nierównomiernie się podsmażyć.
  4. Rozgrzej patelnię o grubym dnie. Smaż polędwiczkę na jednej stronie przez około 4 minuty, następnie zdejmij z ognia.
  5. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym podsmażoną stroną do góry. Wlej do naczynia pozostały po smażeniu olej.
  6. Ułóż obok pokrojoną w grube plastry cukinię, pokrojoną paprykę, przekrojoną na ćwiartki cebulę, przekrojoną na pół główkę czosnku oraz całą gałązkę pomidorków koktajlowych. Ułóż na górze gałązki ziół.
  7. Piecz przez około 30 minut.
  8. Polędwiczki wieprzowe pieczone z warzywami smakują najlepiej na ciepło, ale zanim zaczniesz kroić mięso, poczekaj około 5 minut. Wtedy łatwiej się pokroi. Smacznego!
Reklama

Więcej przepisów na dania z wieprzowiną:
Karkówka po cygańsku
Gulasz wieprzowy z pieczarkami i tymiankiem
Pieczona karkówka
Cukinie faszerowane mięsem i żółtym serem

Reklama
Reklama
Reklama