Polędwiczki z wiśniami

Opublikowano: 04.06.2008, 10:56
Reklama
Składniki:
12 dag cukru,
3 łyżki octu winnego,
200 ml piwa,
50 dag wiśni (bez pestek),
4 polędwiczki wieprzowe,
60 ml oliwy,
50 ml oleju orzechowego,
4 cykorie (oczyszczone i pokrojone w wąskie paski),
10 dag pistacji (uprażonych na suchej patelni).
Reklama
Przygotowanie:
Na patelni skarmelizować cukier. Drewianą łyżką wymieszać z octem. Wlać piwo. Gotować 5 minut. Wsypać wiśnie. Gotować 5 minut. Zdjąć z ognia. Pozostawić do ostygnięcia. Polędwiczki smażyć na rozgrzanej oliwie na średnim ogniu około 20 minut. Na innej patelni rozgrzać olej orzechowy, wsypaćcykorie i pistacje, smażyć ok. 5 minut, aż cykorie zmiękną. Osącz z tłuszczu. Polędwiczki pokroić na medaliony, ułożyć na talerzu, obłożyć wiśniami i polać sosem. Na wierzchu położyć cykorie i pistacje. Od razu podawać.
Reklama
Reklama
Reklama