Reklama
Składniki:

- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
- 2 łyżki mąki
- po 2 łyżki masła i oleju
- 30 dag truskawek
- 1/2 szklanki białego, półwytrawnego wina
- listki świeżej bazylii
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Truskawki umyj, osącz, usuń szypułki. Poprzekrawaj na pół lub pokrój na kawałki.

2. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na grube plastry. Oprósz solą i pieprzem.

3. Na patelni rozgrzej masło i olej. Plastry mięsa obtaczaj w mące i kładź na rozgrzany tłuszcz. Zrumień ze wszystkich stron.

Reklama

4. Dodaj pokrojone truskawki, podlej winem. Przykryj, duś na małym ogniu ok. 5 minut. Posyp posiekanymi listkami bazylii.

Reklama
Reklama
Reklama