Polędwiczki z dzika - pyszny przepis!
Polędwiczki z dzika to prawdziwy rarytas na stole - na wyjątkową okazję i święta.
Opublikowano: 01.07.2008, 21:00
Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1 kg polędwiczek z dzika,
- 1 łyżka białego pieprzu,
- 1 kieliszek koniaku,
- 1 kieliszek soku wiśniowego,
- 2 łyżki konfitury z głogu,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Umyte mięso pokroić w plastry o grubości 4 cm. Natrzeć solą i pieprzem, włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Wyjąć mięso i po godzinie smażyć na maśle i oleju. Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczymia, podlać wrzącą wodą, dodać sok wiśniowy i piec pod przykryciem przez około pół godziny w temperaturze 250 stopni. Na koniec pieczenia wlać koniak, zagęścić sos konfiturą i doprawić solą i pieprzem.
Reklama
Reklama
Reklama