Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1 kg polędwiczek z dzika,
  • 1 łyżka białego pieprzu,
  • 1 kieliszek koniaku,
  • 1 kieliszek soku wiśniowego,
  • 2 łyżki konfitury z głogu,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz.
Reklama
Przygotowanie:

Umyte mięso pokroić w plastry o grubości 4 cm. Natrzeć solą i pieprzem, włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Wyjąć mięso i po godzinie smażyć na maśle i oleju. Polędwiczki przełożyć do żaroodpornego naczymia, podlać wrzącą wodą, dodać sok wiśniowy i piec pod przykryciem przez około pół godziny w temperaturze 250 stopni. Na koniec pieczenia wlać koniak, zagęścić sos konfiturą i doprawić solą i pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama