Reklama
Ilość kalorii: 340
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2 duże polędwiczki wieprzowe (po ok. 40 dag)
  • 12 plasterków suszonej szynki
  • 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 6 łyżek masła
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 10 czarnych oliwek
  • 3 młode cebulki
  • kilka gałązek tymianku
  • pieprz
  • olej
Reklama
Przygotowanie:
  1. Polędwiczki opłucz, każdą pokrój na 6 plastrów, zalej winem, dodaj kilka gałązek tymianku i odstaw do lodówki na godzinę. Następnie osusz. Kawałki mięsa owiń w szynkę, zepnij wykałaczkami i oprósz pieprzem.
  2. Szpinak opłucz, pokrój. Wyłóż na roztopione masło z posiekanym czosnkiem i pokrojoną w plasterki cebulką. Smaż, aż składniki zmiękną. Dodaj przekrojone na pół oliwki. Na patelni rozgrzej olej i usmaż polędwiczki.
  3. Polędwiczki w suszonej szynce podawaj ze szpinakiem.
Reklama
Reklama
Reklama