Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim - przepis
Polędwiczki świetnie też udają się pieczone w kruchym cieście

Przygotowanie i pieczenie ok. 4 godz. * 1 porcja – ok. 450 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 3 polędwiczki wieprzowe po ok. 40 dag
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 1 opakowanie gotowego świeżego lub mrożonego francuskiego ciasta
- tłuszcz do smażenia
- sól
- świeżo zmielony pieprz czarny lub kolorowy
Sposób wykonania:
1. Umyte i osuszone mięso wygnieć ręką, musztardę dokładnie wymieszaj z solą, pieprzem i estragonem, tak przygotowaną pastą natrzyj przekrojone na pół polędwiczki, owiń je w folię, odstaw na 3 godziny.
2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu, obsmaż mięso, przykryj, duś 15–20 minut.
3. Ciasto pokrój na 6 trójkątów (mrożone najpierw lekko rozmroź, wyjmując je z lodówki na godzinę przed wykorzystaniem), na każdym ułóż porcję mięsa, zawiń.
4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C, piecz, aż ciasto się zrumieni.
Kulinarne inspiracje - forum >>