Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 40 dag mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 1 dag cukru
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • łyżka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jajko
  • pęczek świeżego majeranku
  • sól
  • mielony czarny pieprz
Reklama
Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z siemieniem lnianym, cukrem, solą, otrębami, drożdżami, oregano, dolej 3/4 szklanki ciepłej wody i zagnieć ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, po czym ponownie wyrób.

2.Polędwiczki oprósz solą i pieprzem. Usmaż na oliwie z odrobiną majeranku na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku. Ciasto drożdżowe przekrój na 2 równe porcje, rozwałkuj na grubość 1 cm.

Reklama

3. Na płatach ciasta ułóż po polędwiczce, obłóż majerankiem. Ciasto posmaruj jajkiem. Zwiń, końce ściśnij, nadmiar ciasta podwiń pod spód. Odstaw na 10 min. Wierzch posmaruj jajkiem. Piecz 20 min (180 st. C).

Reklama
Reklama
Reklama