Składniki:
- ok. 1,2 kg polędwiczek wieprzowych
- 1 melon
- 8 plastrów szynki lub bekonu
- 150 ml białego półwytrawnego wina
- 10 dag masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie:
1. Polędwiczki oczyść z resztek błon i tłuszczu, opłucz, dokładnie osusz.
2. Melon umyj, przekrój na pół, usuń nasionka. Jedną połowę obierz, pokrój na kawałki i zmiksuj.
3. Mięso oprósz solą i pieprzem, obłóż zmiksowanym melonem, skrop białym winem, odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
4. Polędwiczki osącz z marynaty. Owiń plastrami szynki, obwiąż bawełnianą nicią lub sznurkiem.
5. Na patelni rozgrzej olej i 3 łyżki masła. Na dużym ogniu obsmaż mięso. Ostrym nożem pokrój je na plastry grubości 2–3 cm, zdejmij nić (sznurek).
6. Ułóż je w brytfannie lub żaroodpornym naczyniu, posmaruj marynatą, oprósz solą i pieprzem, posyp wiórkami masła. Wstaw na 15–20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 st. C.
7. Podawaj na plasterkach melona. Do potrawy doskonale pasują ugotowane szparagi (najlepiej białe) oraz ziemniaki z wody.