Reklama
Składniki:

60 dag polędwiczek wieprzowych,
łyżka masła,
ząbek czosnku,
1/2 szklanki białego wytranego wina,
2 łyżki śmietany,
1 żółtko,
3 korniszony,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
łyżeczka ziół prowansalskich,
2 łyżki musztardy.

Reklama
Przygotowanie:

Mięso przysmażyć na oliwie z masłem z każdej strony, dodać obrany i rozgnieciony czosnek. Lekko podsmażyć. Posolić. Popierzyć. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać wino i 3 łyżki gorącej wody, wymieszać i zagotować. Śmietanę, musztardę i żółtko ubić trzepaczką, dodać do sosu i dalej ubijać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zagotować, dodać zioła prowansalskie i pokrojne korniszony. Sosem polać polędwiczki.

Reklama
Reklama
Reklama