Reklama
Składniki:

6 polędwiczek wieprzowych,
3 łyżki oleju,
1/2 filiżanki pokruszonych orzeszków ziemnych,
1/4 filiżanki posiekanych orzechów laskowych,
1/2 pęczka posiekanej natki,
1/2 filiżanki oliwy,
1/2 filiżanki mieszanych owoców suszonych (posiekanych),
1/2 filiżanki białego wytrawnego wina,
1 filiżanka słodkiego ciemnego piwa,
1 łyżka masła.

Reklama
Przygotowanie:

W brytfance rozgrzać olej, włożyć polędwiczki, obsmażyć ze wszystkich stron na mocnym ogniu. Zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia. Połączyć orzeszki ziemne, orzechy laskowe, natkę, suszone owoce i oliwę. Podsmażone polędwiczki posmarować przygotowaną mieszaniną, ułożyć w brytfannie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C przez 10 min. Wyjąć polędwiczki, zabezpieczyć przed wystygnięciem. Wytworzony podczas pieczenia sos wlać do garnka razem z wimem i piwem. Zagotować. Zmniejszyć ogień, ciągle mieszając, wrzucać masło podzielone na małe kawałeczki. Mięso polać sosem.

Reklama
Reklama
Reklama