Reklama
Ilość kalorii: 400
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1,2 kg polędwiczek wieprzowych (4 sztuki)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki musztardy miodowej
  • 10 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 10 dag obranych migdałów
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól
Reklama

oraz:

  • 20 dag czerwonej soczewicy w połówkach
  • 2 cebule
  • 10 dag boczku wędzonego
  • puszka pomidorów
  • majeranek
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Polędwiczki umyj, natrzyj rozgniecionym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Przykryj, chłodź 30 min.
  2. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż z posiekaną cebulą. Dodaj soczewicę i rozgniecione pomidory z zalewą. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Duś 10 min. Ułóż w formie.
  3. Mięso obsmaż na oleju. Ułóż na soczewicy. Orzechy i migdały zmiksuj, wymieszaj z jajkami, tartą bułką i musztardą. Pastą oblep wierzch i boki polędwiczek. Piecz ok. 20 min, aż wierzch się zarumieni. Zostaw jeszcze 10 min w piecu.
Reklama
Reklama
Reklama