Polędwiczki na ostro z grilla

Składniki:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych lub schabu bez kości
- po 5 łyżek oleju oraz octu balsamicznego
- 2 cytryny
- kilka liści laurowych
- małe ostre papryczki
- natka pietruszki
- bagietka
- sól
- pieprz kolorowy w ziarnach
- pieprz mielony
Przygotowanie:
1. Polędwiczki opłucz, dokładnie osusz, pokrój na 2–2,5 cm plastry, lekko rozgnieć je dłonią, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2. Połącz olej z octem balsamicznym, dodaj ziarna pieprzu, liście laurowe (połowę pokrusz) i papryczki, wymieszaj.
3. Każdą porcję mięsa posmaruj przygotowaną mieszanką, odstaw w chłodne miejsce co najmniej na godzinę.
4. Mięso wraz z marynatą ułóż na kawałkach aluminiowej folii (każdą oddzielnie), zawiń, połóż na ruszcie, piecz 10 min polędwiczki, 20 min schab, w połowie pieczenia rozwiń folię, obróć mięso na drugą stronę, obok połóż kromki bagietki.
5. Podaj w folii. Po odwinięciu posyp zieleniną i włóż po plasterku cytryny.