Reklama
Składniki:

4 polędwiczki wieprzowe,
15 dag suszonych śliwek,
40 dag kwaśnych jabłek,
5 dag rodzynek,
200 ml śmietany,
2 łyżki mąki,
5 łyżek oliwy z oliwek,
sól,
pieprz,
cukier i sok z cytryny do smaku.

Reklama
Przygotowanie:

Umyte i osuszone polędwiczki pokroić w grube plastry. Rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron do zrumienienia. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Umyte śliwki namoczyć, wydrylować i pokroić w cienkie paseczki. Z obranych jabłka usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Lekko podsmażyć. Wsypać śliwki, rodzynki i mięso. Wlać śmietanę. Dusić aż mięso będzie miękkie. Dodać przyprawy do smaku.

Reklama
Reklama
Reklama