Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 60 dag polędwicy z dorsza
  • 8 plastrów szynki długodojrzewającej
  • 100 ml białego wina typu riesling
Reklama

Panierka:

  • po łyżce listków tymianku, natki i szałwii
  • szczypta grubej soli
  • pieprz

Dodatkowo:

  • ok. 1 kg kapusty
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • kilka suszonych żurawin
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • łyżeczka kminu rzymskiego
Przygotowanie:

Zobacz przepis na polędwicę z dorsza w szynce!

  1. Składniki panierki utłucz w moździerzu.
  2. Polędwicę pokrój na 4 porcje, osusz i obsyp lekko panierką.
  3. Zawiń w plastry szynki.
  4. Chłodź około godziny.
  5. Kapustę drobno posiekaj i przesmaż w wysokim rondlu na łyżce masła.
  6. Dodaj bulion, żurawinę, sok z cytryny i kmin rzymski.
  7. Duś, aż płyn odparuje, a kapusta będzie miękka.
  8. Na patelni rozpuść łyżkę masła i przesmaż rybę, pod koniec podlej winem i chwilę duś.
  9. Dorsza ułóż na kapuście lub obok niej, podawaj.
Reklama

Zobacz inne przepisy na dania z ryb:

Co zrobić z łososia - 20 przepisów
Karp na słodko - przepis Magdy Gessler
Smażony sum - przepis

Reklama
Reklama
Reklama