Polędwica po czesku

Opublikowano: 16.10.2008, 11:11
Reklama
Składniki:
75 dag polędwicy wołowej,
3 cebule,
1/2 selera,
1 marchewka,
1 pietruszka,
7,5 dag słoniny,
4 ziarenka pieprzu,
sól,
pieprz,
1 liść laurowy,
2 goździki,
2 łyżki masła,
1 szklanka rosołu,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki mąki,
1 szklanka kwaśnej śmietany.
Reklama
Przygotowanie:
Umytą i oszczyszoną włoszczyznę pokroić w kostkę. Słoninę pokroić w taką samą kostkę. Umyte mięso natrzeć łyżeczką soli i odrobiną pieprzu. Mięso ułożyć w rondlu, obłożyć warzywami, słoniną i przyprawami. Skropić stopionym masłem. Piec w temp. 220 st. C przez 20 minut. Po 10 minutach obrócić mięso. Zalać gorącym rosołem. Piec w temp. 180 st. C przez 15 minut. Wyjąć, pokroić w plastry. Sos przecedzić, dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną i 2 łyżkami sosu z pieczenia. Zagotować. Dodać przyprawy do smaku.
Reklama
Reklama
Reklama