Plindze ziemniaczane

Opublikowano: 23.10.2007, 10:41
Reklama
Składniki:
- 2 kg surowych ziemniaków
- 2 cebule
- 1 szklanka mleka
- 4 jaja
- 1 łyżka mąki
- śmietana
- 1 ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi)
- cukier (nie jest konieczny)
- sól
- pieprz
- oliwa
Reklama
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy utartą cebulę. Masę ziemniaczaną zalewamy wrzącym mlekiem, wbijamy jaja, dodajemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy małe placki. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem. Dobre są też w wersji pikantnej: ze śmietaną z czosnkiem.
Reklama
Plindze można robić też z gotowanych ziemniaków.
Reklama
Reklama
Reklama