Placki ziemniaczane z pieczarkami

Opublikowano: 18.06.2008, 16:18
Reklama
Składniki:
80 dag dużych ziemniaków,
cebula,
jajko,
olej,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki śmietany,
20 dag pieczarek,
ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
koperek.
Reklama
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tartce o małych oczkach, odcisnąć. Dodać jajko, mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać masę ziemniaczaną. Placki smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone placki ułożyć na półmisku i wstawić do ciepłego piekarnika. Pieczarki pokroić na plasterki. Na oleju obsmażyć posiekany ząbek czosnku. Włożyć pokrojone pieczarki i usmażyć na rumiano. Pieczarki wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, lekko podgrzać i ułożyć na plackach ziemniaczanych. Posypać posiekaną zieleniną.
Reklama
Reklama
Reklama