Idealnie chrupiące placki z młodej kapusty
Placki z młodej kapusty to świetny pomysł na wykorzystanie tego sezonowego warzywa nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako pełnowartościowy posiłek. Możesz podać je z sosem jogurtowym, surówką albo z sosem typu salsa. W każdej wersji będą smakowały doskonale. Zobacz, jak zrobić idealnie chrupiące placki z młodej kapusty.
Opublikowano: 26.05.2022, 10:00
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1/4 dużej główki młodej kapusty,
 - 2 jajka,
 - mała cebula,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 50 g mąki pszennej,
 - ok. 100 g startego sera żółtego,
 - 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów,
 - sól i pieprz,
 - tymianek,
 - słodka mielona papryka,
 - szczypta chilli,
 - mielona kolendra.
 
Przygotowanie:
- Młodą kapustę umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kawałki powinny być dość krótkie, aby można było wygodnie formować placki.
 - W misce wymieszaj rozbełtane jajka, wymieszaj ze śmietaną i przyprawami. Następnie dodawaj po jednej łyżce mąki, cały czas mieszając (najlepiej użyj do tego widelca lub trzepaczki).
 - Gotową masę wymieszaj z kapustą, dodaj starty ser i dokładnie połącz całość.
 - Na patelni rozgrzej odrobinę oleju rzepakowego lub słonecznikowego, a następnie układaj placki (nie za duże).
 - Smaż placki z młodej kapusty na średnim ogniu kilka minut z każdej strony.
 - Każdy placek z młodej kapusty odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
 - Placki z młodej kapusty podawaj z sosem jogurtowym lub pomidorowym.
 
Zobacz więcej przepisów z młodą kapustą:
Reklama
Reklama
Reklama

