Reklama
Składniki:

- 80 dag ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- 25 dag pieczarek
- 50 dag mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek pikantnego keczupu
- sok z cytryny
- tymianek
- mielona papryka
- olej
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij sok. Cebulę posiekaj. Do ziemniaków dodaj cebulę, mąkę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj. Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem.

2. Rozdrobnione pieczarki smaż 2–3 minuty na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Do zrumienionych grzybów dodaj mielone mięso. Smaż, mieszając, aż masa się zrumieni. Dopraw solą, pieprzem, papryką i rozgniecionym czosnkiem. Dodaj keczup, wymieszaj, przykryj, duś 10 minut.

Reklama

3. Na dużej patelni rozgrzej dobrze kilka łyżek oleju, wkładaj łyżką porcje ciasta ziemniaczanego. Usmaż 8 równej wielkości rumianych placków. Na połowie placków ułóż porcje przygotowanego mięsno-grzybowego farszu. Przykryj pozostałymi plackami, lekko dociśnij i od razu podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama