Składniki:
15 dag mąki żytniej,
15 dag mąki pszennej,
1/8 l letniej wody,
3 łyżki oliwy,
3 dag drożdży,
1/2 łyżeczki soli.
Farsz :
3 papryki,
duża cebula,
2 ząbki czosnku,
jajko,
5 dag masła,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2-3 łyżki ziół(bazylia, szałwia, oregano, zielona pietruszka, rozmaryn),
125 ml śmietany,
13 dag drobno utartego ementalera,
4 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże wymieszane z wodą. Odstawić na 15 minut. Dodać sól i oliwę, wyrobić ciasto. Posypać mąką i zostawić na 20-30 minut. Gdy podwoi objętość, rozwałkować, wyłożyć nim lekko wysmarowaną tłuszczem blachę i nakłuć widelcem. Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić w krążki. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki dusić na maśle przez 5-8 minut. Dodać zioła, przecier pomidorowy oraz rosół lub wino. Przyprawić solą i pieprzem. Na cieście ułożyć farsz i posypać serem. Oliwą, wymieszaną z jajkiem i śmietaną, polać wierzch pizzy. Piec w gorącym piekarniku.