Składniki:
100 ml ciepłego mleka
200 g mąki
pół opakowania drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oleju z oliwek,
1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula.
Sos:
1 łyżeczka masła,
1 cebulka,
1 ząbek czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
pół kostki bulionu warzywnego,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki,
1 łyżeczka ketchupu,
sproszkowany czosnek,
sól,
mąka ziemniaczana.
Farsz:
20 dag szynki,
1 cebula,
2 pomidory,
20 sztuk oliwek bez pestek,
2 łyżki majonezu,
15 dag tartego żółtego sera,
oliwa,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
cCiasto: mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Sos: podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Na zdjęciu sos jest zrobiony ze świeżych pomidorów. Farsz: cebulę, obrać, pokroić w plastry, zeszklić na oliwie, przyprawić. Oliwki pokroić w plastry, szynkę w paski. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w plastry. Na posmarowanym sosem spodzie rozłożyć wszystkie składniki, posmarować majonezem przyprawić. Na wierzchu rozsypać tarty ser. Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C ( elektr.195°C ) przez 15-20 min.