Reklama
Składniki:

Ciasto:
12,5 dag mąki,
6 łyżek oliwy,
szczypta soli,
Farsz:
2 cebule,
2-3 łyżki oleju,
10 średnich pieczarek,
15 dag szynki,
10 dag sera "Bryndza",
sól,
pieprz,
oregano.
Sos:
3 jajka,
50 ml śmietany,
20 dag startego żółtego sera,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

kładniki ciasta zgniatamy. Gdyby było zbyt twarde można dodać trochę zimnej wody. Chłodzimy 30 minut. Na oliwie podsmażamy szynkę pokrojoną w paseczki. Zdejmujemy z patelni, dolewamy oliwy i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, lekko solimy i dusimy, aż cała woda odparuje.Ciastem wylepiamy dno dużej tortownicy. Układamy cebulę, szynkę i pieczarki. Posypujemy lekko pieprzem (ew. jeszcze solą i oregano). Na to kruszymy bryndzę. Składniki polewy mieszamy i wylewamy na pizzę. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 stopniach.

Reklama
Reklama
Reklama