Reklama
Składniki:

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej,
2 dag drożdży,
łyżeczka cukru,
1/2 szklanki letniej wody,
Farsz:
5 dag szynki,
po 20 oliwek zielonych i czarnych,
jajko,
1 łyżka mleka,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy,
oregano,
bazylia,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Z mąki, pokruszonych drożdży, wody i cukru zrobić rozczyn, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i 2 łyżki oliwy, wyrobić ciasto, wyłożyć nim natłuszczoną formę. Szynkę pokroić w paseczki, czosnek zmiażdżyć, oliwki posiekać. Wszystko to lekko wgniesć w ciasto i skropić je pozostałą oliwą. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, ziołami i solą. Piec jeszcze 10 minut.

Reklama
Reklama
Reklama