Reklama
Składniki:

Ciasto:
1/4 paczki drożdży w proszku,
1/2 szklanki przegotowanej letniej wody,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki mąki pszennej,
Nadzienie:
1/2 kg mięsa mielonego,
1 cebula,
papryczka chilli,
4 duże pieczarki,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
puszka kukurydzy konserwowej,
1/4 szklanki oliwek zielonych,
przecier pomidorowy,
1/2 kg startego żółtego sera.

Reklama
Przygotowanie:

Drożdże zasypać cukrem, poczekać aż się rozpuszczą. Dolać wodę, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Dodać mąkę, sól i olej, zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Na patelni podsmazyć mięso. Gdy się zarumieni dodać posiekaną cebulę oraz pokrojone pieczarki. Przysmażyć. Dodać przyprawy, papryczkę chilli, oliwki i kukurydzę. Dusić 10 minut. Ostudzić. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, posmarować cienko przecierem pomidorowym i obsypać przyprawami. Nastepnie ułożyć ser i nałożyć farsz. Na koniec posypać jeszcze raz serem. Pizzę piecz w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 30 do 40 minut.

Reklama
Reklama
Reklama