Reklama
Składniki:

Ciasto:
100 ml ciepłego mleka,
20 dag mąki pszennej,
paczka drożdży w proszku,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oleju z oliwek,
oregano,
natka pietruszki,
szczypiorek,
sproszkowany czosnek,
sproszkowana cebula,
Sos:
1 łyżeczka masła,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
1/2 kostki bulionu warzywnego,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki,
1 łyżeczka keczupu,
sproszkowany czosnek,
sól,
mąka ziemniaczana,
Nadzienie:
1 łyżeczka oliwy,
1 bakłażan pokrojony w plastry,
1 czerwona papryka,
1 pokrojona w piórka czerwona cebula,
1 szklanka pokrojonych pieczarek,
4 posiekane ząbki czosnku,
1 pokrojona w plasterki, pieczona pierś kurczaka,
2 pomidory pokrojone w plastry,
tarty żółty ser
posiekana natka pietruszki.

Reklama
Przygotowanie:

Ciasto: Mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, zostawić na 10 minut. Wymieszać z mąką, solą, ziołami i olejem. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ciasto ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobić je jeszcze przez minutę i uformować w kulę. Wywałkować ciasto na okrągły placek o średnicy 30 cm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Sos: Czosnek i cebulę posiekać, podsmażyć. Dodać sok z pomidorów i zagotować z kostką bulionową, oregano, pietruszką i keczupem. Pomidory zmiksować, dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną. Nadzienie: Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę i udusić na maśle. W misce wymieszać męso, cebule, czosnek i paprykę, przyprawić, dokładnie wymieszać. Nadzienie: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek,podsmażyć mieszając, dodać pokrojoną w paseczki paprykę i bakłażana, smażyć 3 minuty, dodać pieczarki, smażyć razem kolejne 3 minuty, przyprawić.
Na posmarowanym sosem cieście rozłożyć równomiernie farsz, nastepnie plastry pomidora i plastry kurczaka. Posypać natką pietruszki i serem. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15-20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama