Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 20 g drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju
  • łyżeczka suszonej bazylii

Dodatki:

  • keczup
  • 150 g kiełbasy
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 30 g czarnych oliwek
  • duży pomidor
  • 150 g mozzarelli
Przygotowanie:
Reklama

1. W misce wymieszaj mąkę z pokruszonymi drożdżami, ziołami, solą i cukrem.
2. Wlej tyle wody, by wszystkie składniki się połączyły.
3. Następnie wlej olej i wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk.
4. Z ciasta formuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
5. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
6. Z ciasta uformuj 3 okrągłe blaty i posmaruj keczupem.
7. Posyp żółtym serem startym na tarce.
8. Ułóż resztę składników pokrojonych wcześniej na plasterki, tj. pomidora, kiełbasę, oliwki i mozzarellę.
9. Wszystko posyp suszonymi ziołami.
10. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.

Reklama
Reklama
Reklama